IPR-infoa Patentit Tietokoneohjelmat

Tietokoneohjelmat

Yksinoikeus tietokoneohjelmaan voi perustua patentointiin tai tekijänoikeuteen.

 

Tietokoneohjelmien patentointi

 

Patentti on yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön mm. valmistamalla patentoitua tuotetta tai käyttämällä patentoitua menetelmää. Patentoitavuus edellyttää, että keksintö on uusi ja että sitä voidaan käyttää teollisesti. Suomen patenttilain mukaan keksinnöksi ei katsota pelkästään tietokoneohjelmaa. Tässä sana pelkästään pitää nykyisen eurooppalaisen käytännön mukaan ymmärtää niin, että tietokoneen käyttäminen ei ole keksinnöllistä tai teknistä toimintaa sinällään, mutta tietokoneen avulla voidaan silti toteuttaa patentoitavissa oleva keksintö.

 

Jos tietokoneen avulla toteutetaan uusi ja keksinnöllinen menetelmä, joka ratkaisee teknisen ongelman, on menetelmä patentoitavissa. Tällöin myös menetelmän suorittava ohjelma on patentoitavissa esimerkiksi muodossa: ”Tietokoneohjelma, tunnettu siitä, että se käsittää tietokoneohjelmakoodivälineet, jotka on järjestetty suorittamaan jonkin patenttivaatimuksissa 1-X määritellyn menetelmän kaikki vaiheet suoritettaessa mainittu ohjelma tietokoneessa.”

 

Nykyisen eurooppalaisenkin käytännön mukaan siis ohjelmistotuotevaatimukset ovat hyväksyttävissä tietyin ehdoin. Ei-patentoitavia ohjelmistokeksintöjä ovat esimerkiksi sellaiset keksinnöt, joissa jo tunnettu menetelmä toteutetaan tietokoneella. Esimerkiksi jo tunnetun tarjouslaskentatavan mekanisointi tietokoneen suoritettavaksi entistä automaattisemmin ei ole keksinnöllistä, koska tällöin ongelman ratkaisun uutuus liittyy pelkästään tietokoneen käyttämiseen vanhan keksinnön toteuttamiseksi. Toisaalta tietokonepelin toimintaa koskevan ongelman ratkaiseminen voi olla patentoitava keksintö, kunhan ratkaistava ongelma tai sen ratkaisu on luonteeltaan tekninen.

 

Tekijänoikeus

 

Tietokoneohjelman tekijänoikeudellinen suoja edellyttää, että ohjelma ilmenee siten, että se omaperäisyydessä ja luovuudessa saavuttaa tekijänoikeudelle asetettava vähimmäistason eli teoskynnyksen. Tällöin suoja syntyy automaattisesti ilman mitään rekisteröintitoimenpiteitä. Tekijänoikeus suojaa tietokoneohjelman esiintymismuodon, mutta ei ohjelman sisältöä. Suoja syntyy siitä riippumatta, onko ohjelma esitetty lähdekoodina tai kohdekoodina. Fyysisesti ohjelma voi esiintyä esim. paperilla, disketillä, magneettinauhalla tai integroidussa piirissä.

 

Tietokoneohjelman tekijänoikeussuoja kattaa käytännössä myytävät ohjelmat lähes aina. Suoja on kopiointisuojaa, ei jäljittelysuojaa. Täten kukaan ei saa ilman tekijän lupaa valmistaa ohjelmasta kappaleita, siis kopioida niitä sellaisenaan tai muunneltuna. Sen sijaan tekijänoikeudellinen suoja ei suojaa jäljittelyltä ohjelman perusperiaatteita, ideoita, käyttöliittymää (käyttöliittymän ideaa) jne.

 

« Takaisin: Patentit