
Kun EU kielsi muoviset kertakäyttöaterimet vuonna 2021, Fiberdom oli jo hakenut patenttia kartonkisille aterimilleen. Samalla startup-yritys pohjusti reittiään myös muille toimialoille.
Kertakäyttöaterinten valmistajilla oli vielä muutama vuosi sitten käytössään karkeasti kolme pääraaka-ainetta: puu, muovi ja puu-muovikomposiitti. Sallittujen listalle jäi näistä vain puu, kun EU kielsi muoviset kertakäyttöaterimet vuonna 2021.
”Olimme siinä vaiheessa jo kehittäneet kartonkiset aterimet eli muovittomat puukuituaterimet. Olimme myös testanneet, että ne hajoavat kotikompostissa ja sopivat myös kartonkikeräykseen ja -kierrätykseen sekä biojätteisiin. Nyt meillä on patentit tuotteelle, materiaalille sekä valmistusmenetelmälle”, kertoo keksijä Duncan Mayes, joka on myös yksi vuonna 2019 perustetun Fiberdomin pääomistajista.
Fiberdomin tehtaalta Vantaalta lähtee kartonkiaterimia jo K-ryhmän kauppoihin ja pian myös tukkurille, joka tarjoaa niitä ravintoloihin ja kahviloihin Suomessa.
”Olemme nyt osoittaneet, että tuotteemme ja liikeideamme toimivat, ja tuotteitamme arvostetaan markkinoilla.”
Kartongista muihin biomateriaaleihin
Kun Mayes alkoi kehittää muovitonta aterinta, tavoitteena oli biopohjainen, kompostoituva ja turvallinen materiaali, joka on erittäin sileäpintainen ja kestävä niin kuivana kuin märkänäkin. Päästyään tavoitteeseensa hän sovelsi valmistusmenetelmää myös muihin biopohjaisiin materiaaleihin.
”Käytämme kartonkiaterimissamme suomalaisia mänty- ja kuusisellumateriaaleja, mutta voisimme tuottaa samankaltaiset ominaisuudet mihin tahansa selluloosakuitua sisältävään materiaaliin, kuten puuhun, kuitulevyyn, olkeen ja bambuun.”
Kun Mayes esitteli keksintönsä Leitzingerin patenttiasiamiehelle, he päättivät tähdätä patentteihin, jotka suojaisivat kartonkiaterimien ohella myös muiden materiaalien valmistusmenetelmän. He alkoivat kartoittaa mahdollisimman suurta aluetta, jolla vaatimukset uutuudesta vielä täyttyisivät.
”Samalla, kun patenttiasiamies laati hakemusten tekstejä, tein vielä lisää tutkimuksia, jotta saimme mahdollisimman paljon dataa hakemusten tueksi.”
Tiivis yhteistyö patenttitiimin kanssa
Mayesille tiivis yhteistyö patenttitiimin kanssa oli tuttua jo vuosilta, joina hän työskenteli Stora Ensolla ja kumppaneina olivat talon omat patenttiasiamiehet.
”Olen hyvin perillä alan tutkimuksesta ja patenteista, mutta se yksin ei riitä. On erittäin tärkeää, että rinnallani on ihmisiä, jotka ymmärtävät, mitä teen, ja pystyvät pukemaan sen sanoiksi tavalla, joka edistää tehokasta patentointia.”
Kansainvälisen patenttihaun edetessä Mayes heitti mukaan vielä yhden konseptin, ja patenttihan siitäkin tuli.
”Voimme tuottaa kartonkia tai muuta kuitumateriaalia, muokata sen ominaisuuksia käyttökohteen mukaan ja muovata siitä levyä, josta asiakkaat voivat valmistaa vaikkapa huonekaluja, pakkauksia tai jopa auton osia.”
Houkutteleva paketti sijoittajalle
Mayesin mukaan Fiberdom keskittää patentointinsa ennen kaikkea Euroopan markkinoille sekä Pohjois-Amerikkaan ja muuhun englanninkieliseen maailmaan. Tuttu kieli ja tutut markkina-alueet helpottavat patenttiloukkausten tehokasta valvontaa, mutta Mayes ei pidä sitä merkittävänä tavoitteena pienelle startup-yritykselle.
”Patentit antavat meille ensisijaisesti toimintavapauden ja nostavat startupin arvoa.
Ne houkuttelevat sijoittajia ja kumppaneita, jotka puolestaan pystyvät valvomaan teollisoikeuksia.”
Mayes odottaa vahvan patentoinnin pohjustavan muun muassa tuotannon laajentamista sekä teknologian lisensointia yrityksille, joilla on jo valmiiksi laajat verkostot markkinoilla, oli kyse sitten aterimista tai muista biopohjaisista tuotteista.
