Innovaatioprosessin varhaista vaihetta ei suotta kutsuta sumeaksi aluksi. Luonnollisesti yritykset haluavat säilyttää teknologisen johtoasemansa, mutta polku aseman säilyttämiseen ei ole kuitenkaan aina helppo. Alustavan tutkimus- ja suunnitteluvaiheen, eli sumean alun keskeisiä toimintoja ovat mm. mahdollisuuksien tunnistaminen ja niiden analysointi, ideoiden synnyttäminen ja niiden valikointi sekä konseptin- ja teknologian kehitys.
Varhaisessa vaiheessa yritykset käyttävät monia tietolähteitä ja signaaleja, niin asiakkaiden ja yhteistyökumppanien toiveet kuin kilpailijoiden uudet ratkaisut. Jostain pitäisi aloittaa ja jotain pitäisi tehdä, mutta mihin – usein niin rajalliset – panokset tulisi kulloinkin kohdentaa.Tämä haaste ratkeaa parhaimmillaan koko organisaation tuella, kun kommunikaatio yrityksen sisällä kulkee sujuvasti. Kulmahuoneessa tiedetään asiakastarpeet, se kuuluisa imu, ja uudet teknologiset mahdollisuudet, työntö. Kun tuotekehittäjät ja suunnittelijat tietävät yrityksen pidemmän linjan strategian ja tavoitteet, ideanikkarit ja keksijät pääsevät luovasti ratkaisemaan tulevaisuuden menestyksen kannalta oikeita asioita. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta myönnettäköön, että todellisuus on aavistuksen monimutkaisempi.
Innovaatioprosessin varhaisen vaiheen kysymyksiä
- Mitkä teknologiat tukevat tuotestrategiaamme?
- Mitä kilpailijat tekevät?
- Etenemmekö oikealla ratkaisulla?
- Kenet saamme irrotettua kahlaamaan tietoa läpi?
Monesti unohtuu että patenttijärjestelmä on ennen kaikkea tiedonjakojärjestelmä ja upea yhteiskunnallinen innovaatio, joka on ollut olemassa jo useamman sata vuotta. Järjestelmän keskeisin tarkoitus on edistää maailman teknistä ja taloudellist kehitystä. Yritykset pyrkivät saamaan tuotekehityksensä merkittävimmät tulokset monopolin asemaan ja lähimmäksi tätä päästään patentin avulla.
Patentin saaja ei joudu ainoastaan maksamaan rekisteröintimaksua, vaan varsinainen hinta on se, että hän suostuu julkistamaan ongelman ja siihen liittyvän ratkaisunsa yksityiskohtaisesti.
Patenttijärjestelmään onkin kertynyt vuosisatojen saatteessa yli 150 miljoonaa ratkaisujen yksityiskohtaista kuvausta kaikilta toiminnan aloilta. Tämä on yhteiskunnan tapa kannustaa ja edistää kehitystä. Näitä ratkaisuja pääsee kuka tahansa tarkastelemaan, täysin maksutta. Huikea tiedon ja teknologisen kehityksen aarreaitta, jonka parhaat hyödyt ovat jääneet monilta yrityksiltä huomaamatta.
Tänä päivänä on lukuisia moderneja ohjelmistoja, joilla tätä tietoa pystyy louhimaan ja analysoimaan visuaalisesti ja innostavasti.
Joko teidän yritys hyödyntää patentti-informaatiota sumean alun päätöksenteossa?
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää helpoista keinoista parantaa osumatarkkuutta, niin varaa aika yhteiseen keskusteluun.
Kysy lisää asiantuntijaltamme
Jorma Leitzinger
+358 400 437 811
jorma.leitzinger@leitzinger.fi