EST 1935

fien
Hae

Toiminimi ja tavaramerkki

Aika yleinen harhaluulo on, että yrityksen toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin tarkoittaisi samaa asiaa kuin tavaramerkin rekisteröinti. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole ja on tärkeä ymmärtää mikä ero toiminimellä ja tavaramerkillä on.

 

Toiminimen ja tavaramerkin keskeisimmät erot

Toiminimi on yrityksen täydellinen nimi, esimerkiksi ”Leitzinger Oy”. Toiminimestä selviää siis myös yrityksen yhtiömuoto. Toiminimi suojaa maantieteellisesti ainoastaan Suomessa. Ja tämän lisäksi suoja on lähtökohtaisesti kapeampi, eikä toiminimi siis välttämättä suojaa samankaltaisilta tuotteilta tai yritysnimiltä.

Tavaramerkki on sen sijaan tunnus, joka erottaa yrityksen tuotteet tai palvelut muiden samankaltaisista tuotteista, ja lisäksi myös halutuilla markkina-alueilla.

Tavaramerkin keskeinen idea on saada kuluttajat tunnistamaan yrityksen tuote (tavarat ja palvelut) siten, että se erottuu kilpailijoiden tarjoamista samanlaisista tai samankaltaisista tuotteista. Eli esimerkiksi jos kaksi eri tuotenimeä kirjoitetaan eri tavalla, mutta lausutaan samalla tavalla, niin silloin sekaannus on ilmeinen. Tavaramerkki antaa siis lähtökohtaisesti laajemman suojan kuin toiminimi.

Voiko yrityksellä olla useita tavaramerkkejä?

Yrityksellä voi olla useita tavaramerkkejä. Yritys voi käyttää esimerkiksi tiettyä tavaramerkkiä kaikkien tuotteidensa tunnuksena tai vaikkapa tietyn tuotelinjan tunnuksena.

Jotkut yritykset saattavat käyttää myös toiminimeään tai sen osaa tavaramerkkinä.

Entä voiko yrityksellä olla useita toiminimiä?

Suomessa yrityksellä voi olla yksi toiminimi, rinnakkaistoiminimi ja useita aputoiminimiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että samoin kuin varsinaisen toiminimen, niin myös aputoiminimien suoja on ainoastaan Suomessa.

Tavaramerkin muut hyödyt

Kun ajatellaan esimerkiksi kansainvälistyvää tai kansainvälistä yritystä, niin tavaramerkin voi lisensoida toisin kuin toiminimen. Tavaramerkki voi olla pohjana myös franchise sopimukselle. Tavaramerkki siis vahvistaa yrityksen brändi-imagoa ja oikein hoidettuna kasvattaa yrityksen arvoa.

Mitä tavaramerkin rekisteröinti maksaa?

Tavaramerkin hintaan vaikuttaa suojan maantieteellinen laajuus ja niin sanottujen tavaramerkkiluokkien määrä. Jos esimerkiksi suoja halutaan ainoastaan Suomeen ja vaikka yhteen luokkaan, niin hinta on noin 600 euroa kun käytetään asiamiestoimistoa. Hinta sisältää sekä viranomaismaksut, että asiamiestoimiston palkkion.

Ja mikäli taas yhden luokan suoja halutaan EU-tasolle, niin kokonaishinta on noin 1500 euroa. Näillä hinnoilla tavaramerkki on hyvin hoidettuna voimassa kymmen vuotta ennen seuraavaa uudistamista. Tästä on varsin helppo laskea, että tavaramerkki on erittäin edullinen investointi hyötyynsä nähden.

Kiinnostuitko tavaramerkeistä?
Buukkaa yhteinen hetki, niin kerromme lisää!

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Jorma Leitzinger
+358 400 437 811

Buukkaa yhteinen hetki niin kerromme lisää!

Jätä yhteydenottopyyntö