IPR-infoa Patentit Patentinhaku

Patentinhaku

Missä maissa ja milloin olisi haettava patenttia?

 

Ensimmäinen hakemus kannattaa yleensä jättää Suomen patenttivirastoon. Tähän on useita syitä:

 

  1. Ulkomaisille hakemuksille voidaan pyytää etuoikeutta eli prioriteettia kotimaisen hakemuksen jättöpäivästä, kun ulkomaiset hakemukset tehdään vuoden sisällä kotimaisen hakemuksen jättöpäivästä. Etuoikeuden merkitys on lyhyesti siinä, että mitkään etuoikeusaikana esiin tulleet seikat (kuten toinen hakemus tai keksinnön tunnetuksi tuleminen) eivät ole esteenä patentin myöntämiselle.
  2. Suomen patenttivirasto antaa uutuustutkimusvälipäätöksen yleensä ennen kuin etuoikeusaika on kulunut umpeen.

 

Kotimainen hakemus on ulkomaisia halvempi ja etuoikeusvuoden aikana saadaan lisätietoa keksinnön merkityksestä ja ulkomaisesta patentointitarpeesta.

 

Huom!
Etuoikeusvuoden jälkeen ei voi hakea ulkomaisia patentteja, jos on itse tehnyt keksinnön tunnetuksi. Ulkomaisia patentteja ei myöskään voida hakea enää sen jälkeen, kun ensimmäinen hakemus tulee 18 kk:n kuluttua julkiseksi. Tällöin se muodostaa itselleen uutuudenesteen.

 

Maita valittaessa on otettava huomioon toisaalta oma markkina-alue ja toisaalta pahimmat kilpailijat. Suomalaisten yleisin maavalinta on: Euroopan patenttihakemus, USA, Venäjä, Kiina ja Japani. Näiden lisäksi haetaan jonkin verran myös seuraavissa maissa: Kanada, Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea, Taiwan, Intia, Brasilia, Argentiina jne.

« Takaisin: Patentit