IPR-infoa Tavaramerkit Toiminimet

Toiminimet

Toiminimi on nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan. Toiminimi tarkoittaa käytännössä yrityksen nimeä yritysmuodosta riippumatta. Sen lisäksi että sillä yksilöidään itse yritys, käytetään sitä usein myös yrityksen tavaroiden tai palveluiden tunnuksena tavaramerkin tapaan.

 

Yksinoikeus toiminimeen voidaan saada: 1. rekisteröinnillä ja/tai 2. vakiinnuttamisella.

 

  1. Toiminimi rekisteröidään itse yrityksen rekisteröinnin yhteydessä Patentti- ja rekisterihallituksessa. Tämän "päätoiminimen" lisäksi voidaan yritykselle rekisteröidä aputoiminimiä sekä päätoiminimelle suomalaista nimeä vastaavia muunkielisiä rinnakkaistoiminimiä. Käsittelyaika Patentti- ja rekisterihallituksessa vaihtelee mm. rekisteröitävän nimityypin mukaan.
  2. Toiminimi on vakiintunut, jos se on tässä maassa yleisesti tunnettu niiden keskuudessa, joihin elinkeinonharjoittajan toiminta suuntautuu.


Yksinoikeus on pääsääntöisesti voimassa toiminimelle kaupparekisterissä merkityn toimialan alueella tai alalla, jossa se on vakiintunut.

 

Toiminimioikeuteen pätee sama perussääntö kuin muihinkin immateriaalioikeuksiin: Yksinoikeuksien (nimen, tavaramerkin, tms. tunnuksen) kiistatilanteessa kilpailijan kanssa vie pisimmän korren yleensä se, joka voi vedota aikaisimpaan oikeuteen.

 

Yrityksen perustamisessa toiminimistrategia on syytä valita niin, että saavutetaan yrityksen toiminnan ja tulevaisuuden kannalta parhaat ratkaisut. Toiminimisuojausten oikea ajoitus ja valinta on tärkeää. Avullamme voit minimoida haitat ja saavuttaa kilpailuetua.

 

Yrityksen toiminimiasioiden lisäksi perustamme yhtiöitä asiakkaidemme toimeksiannosta ja toimimme asiakkaidemme avustajina erilaisissa yhtiöoikeudellisissa toimeksiannoissa.

« Takaisin: Tavaramerkit